Hogyan küzdjünk meg hatékonyan a penésszel?

A téli hónapok beköszöntével gyakran találkozhatunk a lakásokban és közösségi terekben felbukkanó penészgombával. A zöldes foltok sajnos nemcsak az épületek falaira és a berendezésekre vannak káros hatással, hanem az egészségünkre is veszélyt jelenthetnek. Ebben a blogbejegyzésben megismerhetjük a penész káros hatásait, és megtudhatjuk, hogyan küzdhetünk meg velük hatékonyan.

A penész a különféle gombafajok gyűjtőneve, amelyek közül a leggyakoribbak az Aspergillus, az Alternaria és a Cladosporium. Ezek a penészgombák mikotoxinokat termelnek, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek, és a hormonháztartást is zavarhatják.
Mely mérgező anyagok könnyen belélegezhetők, és súlyos megbetegedéseket okozhatnak, például végtag gyengeséget, fáradtságot, fejfájást, szempírt és légúti panaszokat.

Mi a penész táptalaja?

A penész kialakulásának egyik kulcsfontosságú tényezője a páratartalom. A megfelelő páratartalom a lakásban körülbelül 50% körül kell, hogy legyen, +/- 10% ingadozással.
A mindennapi háztartási tevékenységek, például a főzés, mosogatás, teregetés és felmosás jelentősen emelhetik a páratartalmat, és ezzel elősegíthetik a penész kialakulását.

A fagyos időszakban a háztartásokban kevesebb a szellőztetés mértéke a kinti hideg okán, ami miatt a pára nagyobb mértékben bent maradhat a lakásokban. Így a nedves hidegebb sarkokban, a bútorok mögötti falfelületeken és textíliákon a penész spórák könnyebben megtelepedhetnek.

De ne essünk pánikba! Van megoldás a penész elleni küzdelemre. 

Fontos, hogy olyan penészirtó szert alkalmazzunk, amely hatékonyan pusztítja el a különféle gombafajokat, ugyanakkor nem káros az emberi egészségre és nem szennyezi a levegőt. Persze ezeket a szereket javasolt rendszeres szellőztetéssel is kombinálni.

Laboratóriumilag tesztelt és elfogadott penészirtás.

Az egyik kiváló lehetőség a penész elleni küzdelemre a Sanosil S010 Ag, amely egy svájci szabadalom alatt álló, környezetbarát penészirtó szer. A kezelés során csak oxigén szabadul fel, így nincs egészségügyi kockázat, mint sok más veszélyes vegyszer esetén. A felületen maradó anyagok sem mérgezőek, s hatékonyan megakadályozzák a penész újbóli megjelenését.

Tegyünk együtt a penészmentes környezetért – Sanosil.
https://peneszvedelem.hu/kapcsolat/