Amikor saját magunk szüntetjük meg a gombásodást.

Tippek kisebb gombatelepek elleni védekezéshez.

Amikor saját magunk szüntetjük meg a penészgombásodás okozta károkat.

Kisebb gombásodás előfordulása esetén (kb. 0,5 m2 -en történő gombásodás) saját magunk is megszüntethetjük a gombásodást Sanosil S010 Ag segítségével. A háztartásokban leggyakrabban előforduló problémák a következők:

Penészgombás sarkok, kis falfelületek
A hiba (csőtörés, szellőzetlenség, hőhíd…) feltárása és elhárítása után a fertőzött felületeket megtisztítjuk, és Sanosil S010 Ag gombaölő-szerrel kezeljük.

Penészgombás tusoló vagy fürdőszoba fugák
A szilikon fugákon előforduló penészedést penészgomba-ölőszerrel nem tudjuk maradéktalanul megszüntetni. A fertőzött szilikon tömítést el kell távolítani, és a fugákat Sanosil S010 Ag szerrel fertőtleníteni, majd új tömítő anyagot kell a fugákba helyezni.

Penészgomba foltok az ablakgitten
Itt is ugyanaz érvényes, mint a szilikon fugák esetében: A fertőzött anyagot ki kell cserélni. A penészes tömítő anyag eltávolítása után az ablakkeretet Sanosil S010 Ag szerrel fertőtleníteni kell, majd újra tömíteni kell a réseket.

Ablaksarkok
A fertőzött fa részek felületét meleg szappanos vízzel megtisztítjuk, azután lecsiszoljuk, Sanosil S010 Ag szerrel bepermetezzük, és száradás után újra lakkozzuk. Amennyiben nem nagy a fertőzés, akkor bizonyos esetekben a fafelület csiszolásától és az újra mázolástól el is tekinthetünk, mivel a lemosása és a fertőtlenítése elegendő.

Penész az ablak- és hűtőszekrény tömítéseken
A tömítéseket meleg szappanos vízzel alaposan megtisztítjuk, ezt követően Sanosil S010 Ag-szerrel átitatott törlőkendővel lesúroljuk.

Penészes textíliák
A „penészfoltok” penészgombák. Ezek dohos szagot árasztanak, és idővel tönkreteszik a szövetet. Az ilyen szövetet lehetőleg kétszer, legalább 60 fokos vízben ki kell mosni a kereskedelmi forgalomban kapható bármely mosóporral. A második mosásnál a mosópor helyett egy kevés Sanosil S010 Ag szert is használhatunk. Adagolás: 1,5 – 2 dl / 5 liter víz.

Bőr
A penészes bőr a legnehezebben kezelhető anyagok közé tartozik. Ha mégis vállalkozunk a bőr kezelésére, akkor ehhez először a bőrt zsírtalanítjuk (forró szappanos vízzel), majd alaposan megszárítjuk, ezt követően 70%-os alkohollal (etanollal) bepermetezzük, és száradás után S010 Ag penészgomba-ölőszerrel finoman megnedvesítjük. Alapos szárítás után a bőrt újra zsírozzuk (impregnáljuk, illetve a gyártó által javasolt ápolószerrel kezeljük).