Hogyan szüntessük meg a penészedést?

Saját magunk vagy szakember segítségével?

Alapszabály a kockázat felmérésére, szabad szemmel látható penészgomba képződés esetén.

Alapszabályok a kockázat felmérésére, a helyiségek szabad szemmel látható penészes felületeinek nagysága alapján.

A penészgombák és azok spórái a környezetünkben mindenütt jelen vannak, és az egészségünkre kifejtett negatív hatásuk szorosan összefügg a levegőben található penészgomba spórák mennyiségével. A SUVA svájci baleset biztosítási intézet, például egy köbméter levegőre vonatkoztatva 1000 csíraképes spórát még elfogadhatónak tart.

S-osztály: Normál állapot, illetve csekély fertőződés

Fertőzött felület: tenyérnyi nagyságú
Példa: A fürdőszobában található szilikon fugákat támadja meg a penészgomba, illetve pontszerű fertőzés van az ablakkereteken és a gumitömítéseken.
Kockázatok: Alig van egészségügyi kockázata. Ez az állapot tolerálható.
Intézkedések: Normál körülmények között saját magunk is megszüntethetjük a problémát. A megtámadott felületeket alkoholos / Sanosil S010 Ag oldattal átitatott ronggyal lemossuk.

M-osztály: A felületek csekély, ill. közepes mértékű fertőződése

Felület: max. 0,5 m2
Példa: Penészfolt a ruhásszekrény mögött, a hideg szobasarokban, hőhíd miatt.
Kockázat: Az érzékeny személyek, és akik allergiásak, valamivel nagyobb kockázattal számolhatnak. Egészséges, nem asztmás és nem allergiás személyeknél alig jelent terhelést a szervezetre. Elviselhetőség: Ez az állapot nem tolerálható a hálószobában.
Intézkedések: Normál körülmények között saját magunk is problémamentesen megszüntethetjük a gombásodást. A penészgomba részecskéktől megszabadulhatunk, ha Sanosil S010 Ag penészgomba-ölőszerrel lekötjük azokat, középtávon pedig feltárjuk és megszüntetjük az okokat.

L-osztály: közepes, illetve erős fertőződés

Felület: 0,5 – 10 m2
Példa: A hibás homlokzatok, építészeti hiányosságok (rossz szigetelés) vagy nem szigetelt tető miatt nagy nedves felületek keletkezhetnek, amelyek azután penészgombával fertőződhetnek. Kockázatok: Fokozott ill. nagy kockázatot jelent az érintett személyek számára, érzékenységüktől függően. Egészségügyi problémák merülhetnek fel egészséges embereknél is, nem csak az asztmás / allergiás személyeknél. Az ismertetett tünetek a fertőzött helyiségekben rövid tartózkodás után is előfordulhatnak.
Elviselhetőség: Ez az állapot már nem tolerálható!
Intézkedések: Ha több négyzetméternyi felület penészes, ajánlatos megfelelő védőfelszereléssel és paravánnal is rendelkező szakemberre bízni a fertőzés szakszerű megszüntetését. Feltétlenül szükség van a hiba okának feltárására és kiküszöbölésére a beavatkozás sikere érdekében.

XL-osztály: Extrém mértékű fertőződés

A felület meghaladja a 10m2 -t, illetve sűrűn burjánzik a penészgomba
Példa: Csőtörés vagy magas vízállás miatti vízkár következménye.
Kockázatok: Nagyon nagy az egészségügyi kockázata. Valószínű az, hogy panaszok lépnek fel rövid idő után, egészséges embereknél is. Ezzel együtt gyakran a baktériumok elszaporodása is tapasztalható.
Elviselhetőség: Ez az állapot nem tolerálható!