Ügyfeleink által gyakran feltett kérdések.

Itt választ talál a penészgomba, penészgombásodás és penészgomba elleni védekezés témakörrel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekre.

Fő témakörök

A penészgombásodás biológiai háttere
A penészgombásodás megszüntetése
Profilaxis / a penészgomba újra képződésének megakadályozása

A penészgombásodás biológiai háttere

Szabad szemmel megállapítható-e az, hogy a penészgomba veszélyes-e vagy nem?
Nem, mert szabad szemmel még egy tapasztalt mikológus sem tudja a penészgomba típusokat 100%-osan felismerni, és annak veszélyét felbecsülni.

Hogyan lehetnek az azonos típusú penészgombák különböző színűek?
Ez függ a környezeti viszonyoktól és a táptalajtól. Így például az azonos gombatípusok konídium hordozói az életkoruktól, és a felvett tápanyagoktól függően különböző erősségű pigmenteket raktároznak el, így különböző színárnyalatok alakulhatnak ki.

Milyen gyorsan növekszik a penészgomba?
Táptalajon, optimális feltételek mellett a penészgomba 24 óra alatt több centiméterrel növekedhet.

A penészgomba fertőzés mindig veszélyes?
Nem, a különböző penészgomba-fajtáknak különböző az egészségügyi kockázata. Ezen kívül az, hogy az egyes emberek egészségét a penészgombák milyen mértékben károsíthatják, függ a fertőzött területen töltött időtől, a penészgomba mennyiségétől, illetve az egyén érzékenységétől.

Belső térben mikor különösen veszélyes penészgomba?
Körülbelül 0,5 m2 feletti felület esetén (fontos alapszabály).

A penészgombásodás megszüntetése

Hogyan képes a penészgomba újra növekedni a felület tisztára mosása után is?
A probléma valójában az, hogy a tényleges „penész” (micélium) egy fa gyökeréhez hasonlóan mélyen behatol a falba. A fal vakolatvastagságától függően akár több centiméter mélyre is behatolhat. Amit mi „penészként” észlelünk a felületen, az csupán a konídium hordozó, vagy a „fa koronája” a „gyümölcsökkel” (spórákkal). Ha például egy mogyoróbokornak a föld felett látható részét egészen lenyessük, akkor hamarosan új hajtások sarjadnak.

A penész elpusztul-e a fal kiszáradása után?
Nem, mert a penész inaktív növekedési stádiumba kerül. Amint ismét elegendő nedvesség áll rendelkezésre, tovább fog növekedni.

Mi a penészgombásodás megszüntetésének szokásos módja?
Meg kell állapítani, hogy honnan származik a nedvesség, illetve mi a penészgombásodás oka (páralecsapódás, hibás vízvezetékcső a falban, stb.). Ezt a hibát meg kell szüntetni (esetleg a helyiség páraelszívójával, stb.), szükség esetén le kell szedni a vakolatot / gipszkartont / tapétát, és Sanosil S010 Ag penészgomba-ölőszerrel fertőtleníteni kell. Ezután hagyjuk a falat száradni, és diffúzióképes kalciumszilikát festékkel fessük le.

A nagyi azt állítja, az ecet kiváló a penészgomba ellen.
Az ecet a penészedés közismert ellenszere a háztartásban, mivel a pH csökkentésével megzavarja a penész további növekedését. Sajnos, a hatás csak rövid ideig tart. Ha az adott fal például sok meszet tartalmaz, akkor az ecetsavat gyorsan semlegesíti, az ecetben található szerves anyagok visszamaradnak, és ezek a penész számára jó táptalajt biztosítanak. A penészedés továbbterjedését akár rövidtávon is elősegítjük.

Miért beszélnek le a szakértők arról, hogy az ismert „javel” vizet használjam, illetve az építőiparban használatos klórtartalmú szereket?
A klór úgy fejti ki a hatását, hogy szétroncsolja a penészgomba sejtfalait. Ez hatékony módszer, van azonban egy rendkívül súlyos hátránya: A klór, gázhalmazállapotban nagyon irritáló lehet (különösen akkor, amikor klórtartalmú szer savval kerül érintkezésbe). A szemünkbe jutva égető érzést, valamint bőrkiütést (klórakne) okozhat, irritálja a torkunkat, és köhögési ingert okoz. Nagy mennyiségben a klórgőz halálos is lehet. A klór bomlástermékei / másodlagos termékei / az úgynevezett trihalometánok, amelyek mérgező anyagok és bizonyítottan rákkeltők. Továbbá, a klórtartalmú termékek erős szaga viszonylag hosszú ideig érezhető a lakásban.

Tucatszám találkozhatunk fertőtlenítő- és penészgombaölő szerekkel. Miért válasszunk mégis egy Sanosil terméket?
A Sanosil S010 Ag fontos előnyökkel rendelkezik a legtöbb penészgomba-ölőszerrel szemben:

  • A tenzid alapú (pl. benzalkóniumklorid, kvaterner ammómium vegyületek, stb.) szerekkel ellentétben a Sanosil S010 Ag hatásspektruma folyamatos. Valamennyi penészgomba elpusztítására alkalmas.
  • A Sanosil nem mérgező, nem keletkeznek mérgező gőzök. Nem okoz kellemetlen szagokat, és nem okoz allergiát. Mivel környezetbarát, kényes helyeken is minden további nélkül használható (pl. élelmiszeripar, kórházak). Ezért felülmúlja az összes klór alapú szert.
  • Sanosilnak tartós hatása van. Ez azt jelenti, hogy a Sanosil S010 Ag még a száradás után is hatásos. A hatékony, nem mérgező alkoholos termékek ebben a tekintetben sem vehetik fel a versenyt. (A tartós hatású egyéb termékeknél a hatékonyság ezért többnyire a nem mérgező tulajdonság rovására megy.)
  • A Sanosil a katalizátorként ható adalékainak köszönhetően erősebb, mint a normál hidrogénperoxid. Ezáltal egy jelentősen alacsonyabb koncentrációt is alkalmazhatunk. Így kevésbé korrodáló hatású, mint a normál hidrogénperoxid.
  • A Sanosil alkalmazása egyszerű és veszélytelen. Ha a szer véletlenül érintkezésbe kerül a bőrünkkel, akkor az legfeljebb csak rövid ideig okoz enyhe fájdalmat, ellentétben az erős lúgokkal vagy savakkal.
  • A Sanosil fertőtlenítőszer termékek különböző intézményeknél (pl. Fresenius intézet) végzett 8 vizsgálata pozitív eredménnyel járt, penészgomba elleni védekezés hatékonysága tekintetében.

A Sanosil fertőtlenítőszer megtalálható a DGHM (Német Higiéniai és Mikrobiológiai Társaság) hivatalos listáján is. A kereskedelmi forgalomban kapható legtöbb penészgomba-ölőszerrel kapcsolatban nem ez a helyzet, ezeknél legtöbb esetben csak arra találhatunk utalást, hogy „ A DGHM irányelvei szerint vizsgálták”.

Profilaxis / a penészgomba újra képződésének megakadályozása

Hogyan állapíthatom meg azt, hogy helyesen szellőztetek-e ill. a lakásom hajlamos-e a páralecsapódás miatt penészedésre?
Alapvetően érvényes a következő megállapítás: Ne hagyatkozzunk csupán az érzékeinkre. Ugyanis, még az akár 85%-os levegő nedvességtartalmat is száraz levegőnek észlelhetjük. Az ablakokon kicsapódó pára ebben az esetben biztos jele annak, hogy túl magas a levegő relatív nedvességtartalma. Ilyenkor azonnal szellőztessünk! (huzattal). Segítséget jelent egy (vagy akár több) digitális higrométer, ami a kereskedelmi forgalomban olcsón beszerezhető.

A levegő mekkora relatív pratartalma mellett indul be a penészgomba növekedése?
Körülbelül 60-65% relatív nedvességtartalomtól kezdve. Ez alatt az érték alatt, bár a penészgomba nem pusztul el, nem is növekszik tovább.

Hogyan szellőztessek helyesen?
Télen: Ilyenkor kihasználjuk a kívülről érkező hideg, száraz levegőt, és így kitűnő szárítási eredményt érünk el. Ehhez lehetőség szerint egyszerre tárjuk szélesre valamennyi ablakot (max. 10 percig), úgy, hogy ha lehet, biztosítsunk kereszthuzatot. Hosszabb idejű szellőztetésnek nincs semmi értelme, legfeljebb a falak hűlnek ki, és a fűtési költségek lesznek magasabbak. Ezt naponta 3-5 alkalommal kell megismételni. Az első ilyen szellőztetési ciklus reggel felkelés után, és az utolsó lefekvés előtt legyen.

Nyáron: Ilyenkor figyelembe kell venni azt, hogy a kívülről beáramló, látszólag száraz, meleg levegő már viszonylag sok nedvességet tartalmaz. Így, ha például egy pincét akarunk szellőztetni, ahol a falak normál körülmények között hűvösebbek, mint a külső levegő, akkor páralecsapódásra kell számítanunk. Ezzel éppen a kívánttal ellentétes hatást is elérhetünk. Ezért a hidegebb helyiségek szellőztetését nyáron mindig éjjel vagy nem sokkal a napfelkelte után kell végezni, amikor a külső levegő még viszonylag hűvös, és száraz.

Hogyan akadályozhatom meg a penészgomba képződést a fürdőszobában?
Minden tusolás /fürdés után azonnal végezzünk alapos szellőztetést, esetleg a tusoló kabint egy törlőkendővel töröljük szárazra. A nedves törölközőket függesszük ki (például az erkélyen).

A szellőztetés ellenére még mindig magas a levegő relatív nedvességtartalma a házban…
Ekkor ésszerű az, ha egy páraelszívót használunk. Erre a célra alkalmas készülékek már elérhető áron kaphatók. Ritkán kell ezeket a készülékeket tartósan üzemeltetni. Elegendő az, ha minden második nap egy pár órát üzemeltetjük a készüléket az érintett helyiségben, ahhoz, hogy a helyiség levegőminősége javuljon. Az ilyen készülék áramfogyasztása általában kevesebb, mint egy hűtőszekrényé. Páramentesítő készüléket nálunk is beszerezhet. Érdeklődjön a honlapon található e-mail címen vagy telefonon!