Milyen veszélyt jelent a penészgomba?

Miért lehet veszélyes a penészgomba?

Csak kellemetlenek, vagy veszélyesek is?

A penészgombáknak belső terekben egészségünkre kifejtett káros hatásait vizsgáló számos tanulmány* közvetlen összefüggést állapít meg a belső terek gombásodása és a légúti, illetve allergiás megbetegedések között.

A spórák, és micéliumok irritáló és allergiát kiváltó hatása miatt a következő tünetek léphetnek fel:

  • Nátha,
  • Tüsszögés,
  • Asztma,
  • Köhögés,
  • A szem kivörösödése
  • Fejfájás,
  • Fáradtság, a koncentrálóképesség csökkenése,
  • Bőrkiütések,
  • Emésztési problémák.

Biztosan tudjuk, hogy a levegőben található spórák számával, és a kitettség idejének növekedésével, az adott spórafajtáktól függően, exponenciálisan növekszik annak a kockázata, hogy egészségügyi problémák lépnek fel. De ez nem jelenti azt, hogy minden embernél hasonló tünetek jelentkeznek. Nem mindenki reagál ugyanolyan érzékenyen a penészgombák allergén alkotóira.

Amíg az egyik embernél, a penészgombával fertőződött épületben néhány perc elteltével már masszívan jelentkeznek az olyan tünetek, mint a szem irritáció, orrfolyás és száraz köhögés, addig másnál, ugyanabban az épületben, többórás tartózkodás után is csak enyhe orrnyálkahártya irritáció lép fel. Elsősorban erre vezethető vissza az, hogy a penészgomba miatt szenvedő személyt a lakás bérbeadója és / vagy az orvosok nem veszik elég komolyan.

Az orvosképzés tananyagában a penészgombák által előidézett betegségek közül elsősorban az elhíresült, de viszonylag ritkán előforduló mikózist említik.

A mikózis egy olyan fertőzés, amit csíraképes penészgomba-spórák okoznak úgy, hogy megtámadják a testrészeket (elsősorban a tüdőt, de a szemet, az orrot, és az emésztőszerveket, stb. is.). A terápiás lehetőségek korlátozottak, elsősorban sebészeti úton történő teljes eltávolítás, és / vagy triazolennel / echinocandinnel végzett kemoterápiás kezelés jöhet szóba. Ennek ellenére a halálozási arány viszonylag magas.

Szerencsére, amint említettük, a mikózis egészséges embereknél csak ritkán fordul elő, és elsősorban a csecsemőket, a legyengült és idős embereket, valamint a betegeket és / vagy sérült immunrendszerrel rendelkezőket veszélyezteti.

*-pl. Bornehag CG Nordic interdisciplinary review of the scientific evidence on
associations between exposure to „dampness“ in buildings and health effects
(NORDDAMP) Indoor Air 2001 Jun 11: 72-86)

 -Garrett MH, Rayment PR, Hooper MA, Abramson MJ, Hooper BM (1998).
Indoor airbornefungal spores, house dampness and associations with
environmental factors and respiratory health in children, Clin Exp Allergy, 28: 459–467

 -Müller A, Lehmann I, Seiffart A, Diez U, Wetzig H, Borte M, Herbarth, O (2001).
Increase of incidence of allergic sensitation and respiratory disease by mould
exposure: results of the Leipzig Allergy High Risk Children Study (LARS).
Int. J. Hyg. Environ. Health, accepted for publication

Penészgomba-ölőszer rendelése