Az enteriőrtervezés része a penészmegelőzés?!

Otthonunk kialakítása során nagy hangsúlyt fektetünk a dekorációk stílusára, hogy egységes enteriőrt alkossunk. Illetve amennyiben kisgyerekek élnek velünk, vagy kisállatot tartunk, úgy plusz egy szűrőn keresztül vizsgáljuk meg, milyen tárgyak kerülhetnek a terekbe. Azonban érdemes azt is szemlélnünk, hogy a megfelelően kiválasztott, elhelyezett dekorációs elemek akár a penész megelőzésében is segíthetnek. Hogyan?

  1. Légcserére alkalmas elrendezés: Elsőre talán jelentéktelennek tűnhet, pedig fontos a lakásunk berendezéseit olyan módon elhelyezni, hogy a friss levegő könnyedén áramolhasson közöttük. Továbbá a falhoz közel eső ülőgarnitúrákat, ágyakat, fiókos szekrényeket, stb. javasolt időnként minimálisan elmozgatni, majd a falak felületét speciális tisztítószerrel áttörölni.

  2. Élő segítség a friss levegőért: A szobanövények természetes módon javítják a levegő minőségét. Egyes típusok pedig ehhez a célhoz nagyobb mértékben járulnak hozzá. Választhatunk olyan növényeket, amelyek jól tűrik a párás közeget, s cserébe oxigént termelnek otthonunkban. Ilyen például a páfrány, vagy a bromélia.

  3. Nedvesség elnyelő anyagok: Az előszoba szekrényben tárolt cipők, ruhák és kiegészítők (iskolatáska, tornazsák) olykor a penész áldozataivá eshetnek. Vegyünk akár egy nyirkosan elpakolt kabátot, vagy egy baleset folytán átnedvesedett hátizsákot. A különféle ruhás-, és cipősszekrényekbe így érdemes elhelyezni például bambuszszén zsákocskát a nedvesség és pára felszívódása érdekében.

  4. Légáteresztő tapéta és falfesték: Igaz, a falfestékek nem a mozgatható dekorációs elemek kategóriájába esnek, mégis az enteriőr szerves részei. A penészedés megelőzésére célzott készítmények páraáteresztő felületet képeznek a falon, illetve ellenállóbbak a penészspórák megtelepedével szemben.

  5. Stílusos páraelszívók: A modern, korral haladó belsőépítészetnek és lakberendezésnek hála, napjainkban már beszerezhetők dizájnos, elegáns mobil/beépíthető páraelszívók, amelyek hatékonyak a penész megelőzésében. A párásodásra magasan kitett helyiségekbe ajánlott behelyezni páraelszívót, mint a konyha és a fürdőszoba.

Mit tehetünk, ha a penészedés már kialakult az otthonunkban? És a megelőzés már nem elegendő?

A Sanosil gyökeresen pusztítja el a penészgombát

Ilyen esetben speciális penészölő szerre van szükség, amely nem csupán a penészfoltokat, hanem a spórákat ispusztítja. A Sanosil folyékony penészgomba-ölőszer a felületre felhordva és a mosáshoz adagolva is hatékony. Továbbá a kezelés során csak oxigén szabadul fel, így a környezetre sem gyakorol káros hatást.