A penész elleni küzdelem 3 győztes frontja

Az ingatlan és a családi ház tulajdonosok gyakran belefutnak a penészedés problémáiba. Hiszen a páraképződést minden háztartásnak szükséges megfelelően kezelnie. A mindennapi tevékenységek, mint a sütés-főzés, tusolás-fürdőzés, ruhateregetés, mind igénylik az átfogó szellőztetést. Ugyanakkor a nyirkos, hideg időjárás is elősegítheti a páratartalom növekedését. Zömmel az ablakokon jelennek meg apró vízcseppek, amiket érdemes törlőronggyal vagy papírtörlővel felitatni, mielőtt a légtérbe szöknek.

„A legjobb megoldás a megelőzés” – tartja a közmondás, amely a penészedés elkerülésekor is megszívlelendő tanács.
Többféle területen indíthatunk preventív hadjáratot a penészgombák megtelepedése ellen az otthonunkban.

  1. Párátlanító készülék: A teljes pára mentességet a háztartási teendők miatt nehézkes elérni, még rendszeres szellőztetés mellett is. Ezért célszerű rásegíteni párátlanító berendezéssel a nedvesség elszívására. Egyes márkáknál a párátlanító és a légtisztító funkció kéz a kézben jár, amely még tisztább légkört eredményezhet.
  2. Páraáteresztő és penészgátló falfesték: A penészgombák elsődlegesen a falakat és a sarkokat veszik célba, mivel itt találnak kedvező körülményekre a szaporodáshoz. Sajnos a spórák nem a fal felületén, hanem a fal rétegeiben vernek sátrat, vagyis a szemmel látható zöldes foltok „csak” a felszín. Erre nyújtanak részben megoldást a páraáteresztő, valamint a penész-gátló festékek, melyek hátráltatják a penész kialakulását.
    A festést építkezések és felújítások során végezhetjük el megelőzés céljából.
  3. Penészölő szer: A penész sajnos nem válogat, megtelepszik ott, ahol lehetősége nyílik. Éppen ezért még a legtisztább otthonokban is olykor felbukkanhatnak pici foltok. Amely fertőzést könnyedén megállíthatjuk speciális szerekkel. Miért használjunk penészgomba elleni profi készítményt a házi praktikák, vagy az univerzális szerek helyett? Mert nem csupán a felületet tisztítják meg, hanem a szaporító spórákkal is elbánnak. Az újbóli infekciót pedig csak így van mód kiiktatni.

A penészirtó szerekből is nagyobb választék érhető el hazánkban. Hogyan választhatjuk ki a megfelelőt?
Érdemes szem előtt tartani a laboratóriumi tesztelést, hiszen ez garantálja, hogy a szer hatékonyságát mikroszkópok alatt is vizsgálták. Mivel az elpusztult spórák szabad szemmel nem, csak laboratóriumi felszereléssel láthatók. Továbbá a zöld összetevőkre is javasolt ügyelni, hogy ne legyen káros hatással sem a szervezetünkre, sem pedig a környezetünkre. Ilyen készítmény például a Sanosil penészölő folyadék is, aminek az alkalmazása során oxigén szabadul fel.

Összefoglalva a pára megfelelő elvezetése, továbbá az esetleges penészedés kezelése folyamatosan felmerülő teendőnk. Ehhez kifizetődő a legnívósabb termékeket besorozni a háztartásunkba, hiszen hosszú távú eredményt így érhetünk el.