Gyakran ismételt kérdések a penészről és annak irtásáról

Mi a penész?

A penész a fonalas gombák családjába tartozik, amelynek növekedése során a fonalai elágaznak egymással. Ezt nevezzük “micélium” fonalas hálózatnak, ahol a spórák is életre kelnek. A micélium és a spórák gyakran elszíneződnek zöld, szürke és fekete árnyalatokban, így az emberi szem számára is láthatóvá válnak.

Milyen körülmények között él meg a penész?

A penészgombák mindenütt fellelhetők a természetben, míg a beltérben való szaporodásukat a nedvesség, a tápanyagellátás, és a hőmérséklet megfelelő mértéke alapozza meg. Számos anyagban képesek kifejlődni – ahol adottak a körülmények -, többek között fában és papírban, meleg-,és hidegburkolatokban (papír-, és műanyag tapéták, téglafalak, csempék, padlók), szőnyegekben, festékekben és lakkokban.

A lakásunk veszélyben van a penész fertőzéstől?

Az otthonokban főként akkor érdemes ügyelni a penészgomba kialakulására, mikor a szoba hőmérséklete 20°C-nál több, és relatív magas a páratartalom (65%+), naponta 3 óránál több időintervallumban.

A penész káros az emberi szervezetre nézve?

Kis mennyiségben általában nem ártalmas, azonban folyamatos kitettség esetén allergiás reakciókat és egészségügyi problémákat válthat ki. Egyes típusok mérget is kibocsáthatnak, ami fejfájást, lázat, hasmenést okozhat. A gyengébb immunrendszerű egyéneknél (csecsemők, beteg emberek, idősek) a spórák komoly tüdőbetegséget (mikózist) idézhetnek elő.

Hogyan szüntethető meg a penészgomba?

A penész megszüntetésének első lépése a fertőzött területek pontos meghatározása (penészes szag vagy foltok forrása), mivel a spóraközpontot szükséges kiirtani. Házi praktikák helyett, speciális gombaölő szer használata javasolt, mert hatékonyan, hosszútávon szünteti meg a problémát.

Milyen gombaölő szerrel érdemes dolgozni?

A Sasonil S010 penészgomba irtószert háztartási és ipari felhasználásra is ideális. A kezelés során károsanyag nem keletkezik, csak oxigén szabadul fel, amely a szervezetre veszélytelen és környezetbarát megoldás.

Saját magunk is elvégezhetjük a penészirtást, vagy kérjük szakember segítségét?

Kisebb fertőzés esetén önállóan is elvégezhető a kezelés, azonban a nagyobb gombás felületek megtisztításához célszerű szakembert hívni. Míg ipari/gyári környezetben mindenképpen javasolt szakember bevonása.