Jobb mielőbb leszámolni a penésszel egészségkárosító hatása miatt

A penészedés a hűvös hónapok megnehezítője. A zöldes foltok válogatás nélkül felüthetik a fejüket lakásokban, közös terekben, ahol nyirkos a környezet. A bizarr látványon és a kellemetlen, szúrós szagon túl, sajnos az emberi egészségre is káros.

A penész a különféle gombafajok gyűjtőneve, melyből a leggyakoribb az Aspergillus, az Alternaria, és a Cladosportium. A káros penészgombák mikotoxinokat termelnek, amik rákkeltő hatásúak és a hormonháztartást zavaró vegyületek.
Ezek a levegőbe jutva okozhatnak súlyos megbetegedéseket. Ezen gombás fertőzés legjellemzőbb tünetei a végtaggyengeség, a fáradtság, a fejfájás, a szempír, valamint a légúti panaszok.

Hogyan kaphat erőre a penész?

A megfelelő páratartalom a lakásban 50% körül van, +/- 10% ingadozással. A háztartási munkák, mint a főzés, mosogatás, teregetés, felmosás, jócskán emelnek a páraszinten, ami a penész kialakulásának kedvez.

Az őszi, téli időszakban azért gyakoribb a penészgomba kialakulása, mert kevesebbet vannak nyitva az ablakok, mint napsütéses meleg időben. Vagyis a pára gyakrabban ragad bent a szobákban. Gyakran a hideg sarkokba, a bútorok és berendezések mögötti fafelületekbe fészkelik be magukat a spórák, de megjelenhetnek textileken, könyveken és játékszereken is.

A penész kiiktatása

Érdemes penészirtásra kifejlesztett szereket alkalmazni (a más vegyi anyagokkal szemben), amik a különféle gombafajokat mind elpusztítják. A kiváló hatékonyságú, laboratóriumilag tesztelt gombaölő-szerek az emberi szervezetre nem károsak, és a levegőt nem szennyezik, míg a penésszel kíméletlenek. A kezelést követően a tudatos szellőztetésre is célszerű figyelmet fordítani (pl. főzés után kinyitni az ablakokat), hogy elkerüljük a gomba újbóli kialakulását.

Sanosil S010 Ag, a környezetbarát penészgomba-ölőszer

A Sanosil egy svájci szabadalom alatt álló, egyszerű és biztonságos használatú, környezetbarát penészirtószer. A kezelés során csak oxigén szabadul fel, így egészségügyi problémától nem kell tartanunk. A felületen fennmaradó alkotóelemek sem mérgezők, azonban hatékonyan megakadályozzák a penész ismételt megjelenését. A hatékonysága laboratóriumilag tesztelt, szakemberek által elfogadott.