Kisállattartók és a penész-megelőzés

Számos (kis)gyermekes család boldog tagjai a halak, és a hüllők. A csemeték már pár éves korukban elsajátíthatják a gondoskodás alapjait, és méginkább megszerethetik az élővilágot. Ugyanakkor a macska, és a kutya tartása még nagy kihívás lenne. Hiszen a nap nagy részében a szülők dolgoznak, a gyerekek óvodában, iskolában vannak. Illetve a helyi feltételek (tágas kert, vagy elegendő beltér) sem mindig adottak. Így tökéletes megoldásnak bizonyul pl. egy ficánkoló aranyhal, vagy akár egy barátságos kaméleon befogadása a lakásba.

A kisállattartás kapcsán érdemes a környezet tisztán tartására is kiemelten ügyelni.
Az akváriumok, és a terráriumok rendszeres takarítása mellett, a penészedés megelőzése is fontos szempont.

Hiszen…

 1. Akváriumok: Az akváriumokban lévő víz folyamatosan párolog, különösen akkor, ha nem megfelelő a fedés, vagy nem optimális a szellőztetés. A magas páratartalom pedig hozzájárulhat a penész kialakulásához a közelben lévő falakon és bútorokon.
 2. Terráriumok: A terráriumokban tartott kisállatoknak gyakran szükséges a megfelelő páratartalom biztosítása.
  A nedvesített talaj, illetve a víztálak és fürdetők használata magas páratartalmat eredményezhet a környezetben. Ezáltal a penész is könnyebben felütheti a fejét, ha nem kezeljük megfelelően a helyzetet.

Milyen penészedést megelőző lépéseket tehetünk kisállattartóként?

 • Szellőztetés: A rendszeres szellőztetés segít csökkenteni a páratartalmat a levegőben. Nyissuk ki gyakran az ablakokat, hogy friss levegő áramolhasson be a lakásba.
 • Megfelelő akvárium fedés: Egy jó minőségű fedél segít csökkenteni a vízpárolgást és megakadályozza, hogy a nedvesség kijusson az akváriumból a környező helyiségekbe.
 • Alapos tisztítás: Távolítsuk el a piszkokat, a porgyűjtőket, és az elhalt növényi anyagokat, amelyek hozzájárulhatnak a penészképződéshez.
 • Páratartalom-mérés: Használjunk higrométert, hogy figyelemmel kísérhessük a nedvesség szintjét.
  Az optimális páratartalom körülbelül 30-50% között van, így ez az érték felett érdemes megtenni a szükséges intézkedéseket. Konzultálni szakemberrel, párátlanító készüléket üzemeltetni, stb.
 • Páramentesítők használata: A kiemelten nedves környezetben élők, vagy akiknek a kisállat tartási helye magas páratartalomnak van kitéve, fontolóra vehetik egy páramentesítő berendezés beszerzését.

Ahol esetleg már kialakult a penészgomba, ott a kisállattartók törik a fejüket, hogy milyen penészirtó szert alkalmazzanak, ami nem veszélyezteti az élőlényeket.

Sanosil penészölő-szer, amely nem veszélyes a kisállatokra

Természetesen akkor se aggódjunk, ha a zöldes penészfoltok már itt-ott megjelentek. Ilyenkor bízzuk a feladatot egy professzionális szerre. A Sanosil kiváló partner az akváriumok, terráriumok és azok környezetének a penészmentesítésében. Ugyanis a kezelés során csak oxigén szabadul fel, ezáltal maga a szer, és annak belélegzése sem káros.