Okos berendezések is segíthetnek a penész megelőzésben

Az okosotthonok egyre nagyobb teret hódítanak, s teszik kényelmesebbé a felhasználók mindennapjait. Hiszen az automatizált elektromos rendszerek segítségével teljesen személyre szabhatjuk háztartásunk gépeit. És távolról vezérelhetjük működésüket, konfigurálhatunk időzített és körülmény-felismerő módokat.

Talán kevesen gondolnák, hogy az okos rendszerek a penész megelőzésében is hasznosak lehetnek. Ugyanis egy okos háznak adhatunk olyan instrukciót, hogy magas páratartalomban nyissa ki az ablakokat, és szellőztessen. Ugyanakkor a légkondicionálót is konfigurálhatjuk úgy, hogy nedvességet észlelve kapcsolja be a párátlanító funkciót.

Mivel a penész a hideg-nyirkos, valamint a meleg-párás helyiségekben érzi jól magát, ezért ezeket az állapotokat érdemes felszámolnunk otthonainkban. Amennyiben okos eszközök beépítésén gondolkodunk, az alábbi lehetőségeket javasolt megfontolni.

Légkondicionáló: A modern készülékek zömmel alkalmasak párátlanításra, amely során a levegőben felgyülemlő nedvességet elszívják. Importálhatunk például olyan információkat hűtő-fűtő készülékünkbe, hogy a családtagok esti tisztálkodása után – amely során vízgőz száll fel a fürdőszobában – kapcsoljon be és szívja el a párát. Egyes típusok még a penészgomba spórákat is semlegesítik, így a kórokozónak nincs lehetőségük megtelepedni a falakon.

Okos fűtés: Esős, nyirkos időben még a megfelelően szigetelt falak is átvehetnek minimális nedvességet. Ennek kiszárításában nyújt segítséget egy komplett fűtési rendszer (radiátor, padlófűtés, fali fűtés, stb.), ami megadott hőfok alatt lép működésbe.

Automatizált nyílászárók: A maguktól nyíló-záródó ablakok és szellőzők egy szenzor segítségével érzékelik a kinti és a benti körülményeket. Így amikor kintről esőcseppeket azonosítanak, az ablakok bezárulnak. Ugyanakkor kinyílnak, mikor a benti légtérből kieresztik a párát és a nedvességet.

Mindezek mellett a fertőtlenítőszerek, tisztítószerek hatékonyságáról se feledkezzünk meg.
Az okos eszközök természetesen kiváló partnereink lehetnek a penész kialakulásának megelőzésében, viszont a folyamatos takarítás és a felületek tisztántartása szintén kardinális kérdés, amiért mi magunk felelünk.