Komfortos ingatlanok a penészgomba fenyegetése nélkül

Minden évben sokak vágnak bele építkezésbe, átalakításba, hogy komfortosabb életteret hozzanak létre önmaguk és családjuk számára. Egy megálmodott, saját építésű ingatlan kivitelezése izgalmas és felelősségteljes folyamat. Ugyanis számos szakterület együttműködik, hogy a ház hosszú távon értéket hordozhasson. Ilyen például az építészet, az elektronika vagy az épületgépészet.

Természetes igény, hogy az ingatlan beruházásoknak szeretnénk élvezni a gyümölcseit. Ezért az új építésű ingatlanok és az átalakított régebbi ingatlanok esetében is fontos a veszélyforrásokat időben kiiktatni.
Több kockázati tényező van (pl. nedvesedés és kártevő invázió a nem megfelelően szigetelt házaknál), amelyekre lelkiismeretes szakemberek felhívják a figyelmet, és javaslatokat adnak a megelőzésre. Ebben a cikkben a penészelhárítással kapcsolatban adunk hasznos információkat.

A penészgomba gyakran a nyirkos falakban és sarkokon telepszik meg, amit utólagosan kellemetlenebb kiírtani, mit megelőzni azt. Ezért az építkezés előtt, a helyiségek és belterek megtervezésekor célszerű kalkulálni egy becsült nedvességgel és páratartalommal.
Például, hogy a konyhában vagy a fürdőszobában milyen mértékű pára képződhet majd a mindennapi használat során.
Vegyük sorra tehát, hogy…

  • kevésbé párás, vagy jelentősen párás otthonra számíthatunk-e az életmódunk alapján
  • a lakók számából kiindulva mennyi pára keletkezhet a napi tisztálkodás, főzés alkalmával
  • tervezünk-e nagyobb méretű akváriumot, terráriumot tartani valamelyik szobában
  • hány nyílászáró elhelyezésében gondolkodunk az optimális szellőztetéshez
  • milyen hideg és melegburkolat szimpatikus, s szeretnénk-e a páraáteresztő festékréteget a falakra

Ugyanis nem elenyésző, hogy egy magasabb páratartalmú lakásban tapétával burkolt gipszkarton falakat telepítünk vagy tégla falakat húzunk páraáteresztő festékkel.

Ezen kérdések megválaszolásával a kivitelezők munkáját nagyban segítjük.
Hiszen olyan építőanyagokat és készítményeket vethetnek be, amelyek jobban ellenállóak a penésszel szemben. Így otthonunkat és berendezéseinket nagyobb eséllyel óvhatjuk meg a csúf zöld foltoktól.