Penészvédelem a bor- és pálinka termelésben

A penészvédelem a bor és a pálinka szerelmesei számára is kiemelten fontos téma. Ugyanis a pincékben, valamint a föld alatti tárolókban a magas páratartalom miatt könnyen kialakulhat a penész. 

Gyümölcs cellulóz után ácsingózik a penész.

A penészgombák szétszóródó spórával szaporodó szervezetek, melyek előszeretettel telepszenek meg a nyirkos, cellulóz tartalmú anyagokat tároló helyiségekben. Lebontható táplálékot igényelnek a növekedésükhöz, amelyhez a cellulóz kiváló szénhidrátforrás.
Mivel a termések (pl. szőlő) cellulózban gazdagok, így ezekre a gombafélék különösen fenik a fogukat. Ezért a borospincék magasan kitettek a “zöld veszélynek”.

A penész legrosszabb tulajdonsága, hogy számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve az allergiás reakciókat, asztmát, légúti irritációt és más légzőszervi betegségeket.

Valamint megrongálhatja a falak, a berendezések, és a hordókban tárolt “folyékony kincs” minőségét.

Tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket!

A borospincékben tehát az alkoholtartalmú italok okozta párásodás az egyik fő tényező, amelyre érdemes ügyelnünk a penészmegelőzés során.

  • Időnként szellőztessük át jól a helyiséget a bejárati ajtó nyitvatartásával, hogy az elhasználódott levegő távozhasson.
  • Fontos a helyiség szárazon tartása: a túlzott nedvesség elkerülése érdekében szárítók vagy páramentesítők használata is segíthet.
  • Egyeztessünk szakemberrel, aki a bor- és a pálinkakészítés során a különféle élősködőkkel szemben nyújt tanácsokat.
  • Tartsunk kéznél laboratóriumilag tesztelt penészölő szert, ami bizonyítottan semlegesíti a spórákat.

A pince falait, sarkait, valamint a benne lévő tárgyakat érdemes időről-időre fertőtleníteni. Ehhez speciális antibakteriális és penész elleni készítményt javasolt bevetni, ami a kórokozók, így a penész kialakulását is gátolja. 

A Sanosil a borosgazdák munkáját is megkönnyíti.

A Sanosil egy olyan laboratóriumilag kifejlesztett penészölő- és fertőtlenítőszer, amely az emberekre teljesen ártalmatlan. Ugyanis a kezelés során csak oxigén szabadul fel, miközben a spórák végérvényesen elpusztulnak.

A szerrel bekenhetjük egyénileg a felületeket megelőzés, vagy már problémaelhárítás okán. Vagy hívhatunk szakembereket, akik műszerek segítségével felmérik a terepet, majd elvégzik a szükséges (óv)intézkedéseket.